Intranet

Slavnostna prireditev ob zaključku leta in dnevu državnosti

28.06.2022

Zadnji šolski dan smo na centralni šoli zaključili slavnostno, in sicer s prireditvijo Tukaj sem doma. Na dogodek smo se začeli pripravljati že spomladi, ko smo na avdiciji izbrali nastopajoče učence in učenke ter repertoar zborovskih skladb, zadnji mesec pa so učenci spoznali legendo o zlatorogu in izdelovali triglavske rože ter ostale dekorativne motive za okrasitev velike telovadnice. 

Prireditev se je začela z mimohodom razredov skozi slavolok iz triglavskih rož. Otroški pevski zbor OŠ Alojza Gradnika Dobrovo, ki ga je pri klavirju spremljala učiteljica glasbene umetnosti Valentina Bevčar Stanič, nas je s slovensko himno uvedel v pester kulturni program. Prisluhnili smo skladbam z domovinsko tematiko, ki so jih ob spremljavi otroškega pevskega zbora izvedli pevci solisti Lea Koršič, Ameli Jelinčič, Lana Velušček, Neja Marušič Črv, Alan Peršolja, Zoja Cernatič, Angela Simčič, Ajda Šturm, Larisa Maiti, Stella Jakončič in Anaya Peršolja. Prisluhnili smo violončelistoma Arthurju Slugi in Žani Rusjan v skladbi Presto. Naslovno skladbo prireditve Tukaj sem doma je zapela učenka 8. razreda Ešli Peršolja.

Naši zemlji in domovini Sloveniji sta se z recitacijo poklonila petošolka Špela Kumar in četrtošolec Mark Hren.

Da na naši šoli domuje šport, sta dokazala sedmošolca Martin Reja in Tibor Rusjan, ki sta navdušila z akrobatskimi skoki s prožne ponjave, ter šestošolki Eva Ribolica in Sara Mavrič iz Športnega društva Twirling Brda s twirling točko pod mentorstvom Gaje Peršolja. Mojstrstvo sodobnega plesa smo občudovali tudi v plesni točki šestošolke Ule Koncut. 

V telovadnici je za nekaj minut nastala čista tišina, saj je na oder stopil čarovnik Klemen Jankovec in osupnil s triki s kartami.

Premierno smo si ogledali odlomek iz muzikala Kekec, v katerem so nastopili učenke in učenci interesne dejavnosti muzikal pod vodstvom učiteljice Veronike Šuligoj. V vlogi Kekca je nastopil Tibor Filač, v vlogi Rožleta se je predstavil Luka Srebernič, Mojco je zaigrala Lucija Simčič, lik Pehte pa je upodobila Elisa Mlekuš. Poleg njih so zaplesale tudi učenke nižjih razredov in zapele izštevanko.

V plesni točki dvanajstih triglavskih rož, ki jo je sestavila učiteljica Nena Štendler, so se predstavile učenke drugih razredov Rina Brus, Lusija Jug, Mia Pulec, Nika Gašparin, Kaja Simčič, Sophie Chloé Stepančič, Vita Pahor, Tinkara Prinčič, Zala Madon, Ana Rožič, Sabrina Šabec in Iris Komjanc.

Ravnatelj je učencem in delavcem šole ponosen čestital za dosežke tako na učnem kot drugih področjih. Skupaj z voditeljem sta podelila priznanja za posebne dosežke učencem Neji Marušič Črv (zlato priznanje na državnem tekmovanju iz geografije), Arneju Plesničarju (srebrno priznanje na državnem tekmovanju iz astronomije), Simonu Reščiču in Viti Naji Velišček (srebrno priznanje na regijskem tekmovanju iz matematike). Vsi so učenci 7. a. Srebrno Cankarjevo priznanje je prejela tudi učenka 8. b Juta Lavrenčič.

Prisluhnili smo učiteljici angleščine in španščine Sari Remžgar, ki je interpretirala VIII. pesem iz Pavčkovega pesniškega cikla Šentjurje, ki govori o domu, ter svojo avtorsko pesnitev Večer.

Zaključili smo s plesnima točkama, v katerih so se predstavili učenke in učenec naše šole, ki obiskujejo plesni klub Los Pravilos. V prvi točki smo bili na rojstnodnevni zabavi Mikija Miške, v drugi pa smo plesali s piratom in piratkami. Obe koreografiji je sestavila Anja Pertovt.

Po dogodku so si učenci na šolskem igrišču razdelili še sladoled in se podali poletnim dogodivščinam naproti.

Vizualno podobo telovadnice so ustvarjali učenci in učenke naše šole pod mentorstvom učiteljic podaljšanega bivanja, razrednega pouka, likovne umetnosti Lidije Vodopivec ter tehnike in tehnologije Helene Skok Schlegel, ki so izdelali na stotine triglavskih rož. Petošolec David Vendramin je naslikal triglavske rože na kopreno, pri napisu mu je s tehniko risanja črk pomagala učiteljica Tjaša Rotar Komel, učenci 6. in 7. razreda pa so naslikali podobe iz štirih slovenskih pokrajin, ki so krasile glavni oder. Slavolok iz triglavskih rož so izdelali učenci podaljšanega bivanja OPB 5 in OPB 6 ob pomoči učiteljic Tereze Peršolja in Lidije Vodopivec.

Učiteljica zgodovine Tereza Peršolja je bila voditeljeva glavna asistentka, ki je v zaodrju skrbela za nemoten potek prireditve, pravočasno postavitev odrskih rekvizitov, obveščanje nastopajočih in je učence usmerjala med nastopi.

Tehnični vodja prireditve in urejevalec digitalnih vsebin je bil Aljaž Maffi. Snemalka prireditve je bila učiteljica Lidija Vodopivec, fotografinji pa učiteljica Demi Munih in pomočnica ravnatelja Tanja Slapernik Tominec.

Hvala učencem 8. a Tinetu Erzetiču, Aneju Murencu, Toniju Blažiču in Tomažu Loverju Medeotu za postavitev scenografije ter že omenjenim učencem Tiborju Rusjanu, Martinu Reji, Marku Hrenu in Alanu Peršolji, ki so med nastopi skrbeli za postavitev rekvizitov.

Zahvaljujemo se Cvetličarni Nataša iz Medane, ki nam je priskrbela oljčne grme za okrasitev odra, in Mateju Srebrniču, ki je skrbel za ozvočenje. 

Voditelj in idejni vodja prireditve Tukaj sem doma je učitelj slovenščine Miha Hlede, ki je napisal tudi scenarij prireditve in izdelal videoposnetke ter grafično podobo na projekciji.

Iskrena hvala vsem kolegicam in kolegom, vodstvu šole in učencem ter učenkam, ki ste nam stali ob strani in po svojih najboljših močeh pomagali pri izvedbi zaključnega dogodka.   

Premiera prireditve je bila že večer prej, 23. junija 2022. Udeležili so se je starši nastopajočih, podžupan Občine Brda g. Žarko Kodermac in drugi zunanji obiskovalci. Dvorana je bila napolnjena do zadnjega kotička. Pred tem so si obiskovalci lahko ogledali prenovljeno gospodinjsko učilnico in se posladkali s slaščicami, ki so jih pripravili učenci izbirnega predmeta SPH pod mentorstvom učiteljice Vojke Gregorič Mozetič. Vsem, ki ste nas obiskali, se iskreno zahvaljujemo.

Vidimo se v četrtek, 1. septembra 2022.


Avtorji glasbe in pesmi, ki so bile predvajane oz. izvedene na prireditvi

 • Eurovision 2022 – Hosts Theme (© Maurizio Filardo, Rai Radiotelevisione Italiana & EBU European Broadcasting Union)
 • Eurovision 2022 – Flag Parade Music (© Maurizio Filardo, Rai & EBU)
 • Slovenska himna Zdravljica (Stanko Premrl, France Prešeren)
 • Eva Černe – Spet doma (Boštjan Grabnar, Milan Dekleva, © RTV SLO)
 • Regina – Moja zemlja (Aleksander Kogoj, Štefan Miljevič, Rok Golob)
 • Jessie J – Masterpiece (Josh Alexander, Britt Burton, Emily Warren, Bistro)
 • Moja dežela (Jani Golob, Dušan Velkaverh)
 • Faraoni – Tu je moj dom (Enzo Hrovatin, Neli Dephanger, Drago Mislej - Mef)
 • Ljudska – Izak, Jakob Abraham
 • Kekčeva pesem (Marijan Vodopivec, Kajetan Kovič)
 • Mojčina pesem (Marjan Kozina, Fran Milčinski - Ježek)
 • Aleksander Mežek – Tu sem doma (Aleksander Mežek)
 • Hans Zimmer – Time (iz filma Inception, © Motion Picture)
 • Kje živi pravljica? (Tomaž Habe)
 • Oblaček pohajaček (Tamara Kranjec - Laganin)
 • besch1er – Chance
 • Vlado Kreslin – Pustite nam ta svet (Jani Golob, Vlado Kreslin)
 • Giovanni Battista Pergolesi – Aria
 • Presto (instrumentalna skladba za violončelo)
 • Hišni band TV-oddaje Moja Slovenija (Aleš Klinar, Feri Lainšček © RTV SLO)
 • Hairspray – You Can't Stop The Beat (Marc Shaiman and Scott Wittman, © New Line Cinema)
 • Manca Špik – Tukaj sem doma (Andrej Babić, Feri Lainšček, Aleksandar Valenčić)
 • Tone Pavček – Šentjurje VIII. (zbirka Domu in rodu)
 • Sara Remžgar – Večer
 • Eurovision 2016 Postcard of Azerbaijan and Australia (Martin Landquist, © EBU & SVT)
 • Eurovision 2021 Postcards of Cyprus, Finland, Italy, Moldova, Serbia and Spain (Eric Van Tijn, © EBU & AVROTROS)
 • Miss World Soundtrack 2004 Theme (Mike Dixon, © Miss World Organization)
 • The DeeKompressors – It's a Good Time (Ali Dee Theodore, Jimmie Dodd, Doug Davis, Anthony Mirabella, James Keith Petrie, Jodie Shihadeh, Susan Paroff, Nikki Ann Sorrentino, Angela Rosario, Hector B Dominguez, © Walt Disney Music Company, Wonderland Music Co. Inc., Wonderland Music Company Inc., Wonderland Music Company Inc.)
 • Tony Ferrari – What We Got (Mickey's Birthday Song) © Walt Disney Records
 • Pirates of the Caribbean Music (George Bruns, Klaus Badelt, Hans Zimmer, Geoff Zanelli, © Walt Disney Pictures)
 • Scotty – The Black Pearl: Dave Darell Radio Edit (avtorji: Klaus Badelt, Hans Zimmer, Steve Jablonsky)
 • Nathan Evans – Wellerman (220 KID x Billen Ted Remix, Sea Shanty)

Fotografije

Šola eTwining

Smo člani najbolj živahne izobraževalne skupnosti v Evropi.

Preberi več

Centralna šola
Osnovna šola Alojza Gradnika Dobrovo
Trg 25. maja 9
5212 Dobrovo
Vrtec Dobrovo
Trg 25. maja 9
5212 Dobrovo
fax: 05 398 80 03
Podružnična šola
Kojsko 69
5211 Kojsko
fax: 05 304 15 30