Intranet

Noč branja

01.06.2023

V petek, 19. 5., smo na naši šoli priredili Noč branja, ki je bila letos posvečena briški pisateljici in pesnici Patriciji Peršolja. Že pred dogodkom so učenci in učenke pridobili ''vstopnico'' tako, da so prebrali eno izmed Patricijinih knjig (npr. Hiša iz besed, Moj nono, Najina poroka …) ter napisali mnenje o njej.
Ob 17. uri smo se zbrali v šolski jedilnici, kjer smo se ob kratkem nagovoru učiteljic okrepčali s prigrizki. Nato smo v knjižnici prisluhnili šolski knjižničarki Ivanki Škerlj, ki nam je predstavila pisateljico Patricijo Peršolja in povedala tudi veliko zanimivosti iz njenega življenja, saj jo osebno pozna. 
Ob koncu predstavitve sta učiteljici Marjetka Zavrtanik in Metka Colja Petelin prebrali še njeni knjigi Marta in Moja nona. Učenci so si nato ogledali še razstavo Patricijinih knjig in pesniških zbirk.
Sledila je ustvarjalna delavnica, v kateri so udeleženci ustvarjali literarne izdelke na temo češnje, ki jih bomo razstavili ob prazniku češenj. Nastale so izvirne pesmi, stripi, basni in drugi izdelki, ki so jih učenci in učenke tudi predstavili. Po uspešnem ustvarjanju smo si na šolskem vrtu privoščili pico.   
Po tem se nam je pridružila tudi učiteljica Nika Prinčič in vsi skupaj smo se vrnili v učilnico ter po skupinah tekmovali v anagramih – iz danih črk smo morali sestaviti najdaljšo besedo. Šlo nam je odlično! Zelo smo uživali tudi v literarni štafeti, v kateri so skupine morale iz besed sestaviti naslove Patricijinih knjig. 
Sledila je še zadnja dejavnost, ko smo oblikovali travnik lepih besed. Na rože smo zapisali najlepše slovenske besede, ki so jih v tednu pred Nočjo branja zapisali učitelji naše šole. Dodali smo tudi svoje besede. Travnik najlepših besed in mnenja o prebranih knjigah smo razstavili v hodniku proti prizidku. 
Ob zaključku je učiteljica Marjetka udeležencem Noči branja podarila kamne z njihovim imenom, česar so se vsi zelo razveselili. Vsi udeleženci so prejeli tudi priznanje za sodelovanje. Večer je bil nepozaben, saj so učenke in učenci presenetili s svojo ustvarjalnostjo in domišljijo, uživali so v druženju, delavnicah in igricah. 
 

Fotografije

Šola eTwining

Smo člani najbolj živahne izobraževalne skupnosti v Evropi.

Preberi več

Centralna šola
Osnovna šola Alojza Gradnika Dobrovo
Trg 25. maja 9
5212 Dobrovo
Vrtec Dobrovo
Trg 25. maja 9
5212 Dobrovo
fax: 05 398 80 03
Podružnična šola
Kojsko 69
5211 Kojsko
fax: 05 304 15 30