Intranet

Noč branja

22.05.2022
KNJIŽNICA

Minulo petkovo popoldne in večer smo se v prostorih naše šole ponovno zbrali učitelji in učenci ter učenke, željni spoznavanja poezije in ustvarjanja v tej literarne zvrsti. Po dveh letih smo ponovno priredili Noč branja. Letos je bila posvečena sodobnemu slovenskemu pesniku Feriju Lainščku.   

Ob 17. uri se je sedemnajst učencev zbralo v šolski jedilnici, kjer so jih pozdravili učitelji koordinatorji. Ob prijetnem kramljanju smo se okrepčali s prigrizki, nato pa v knjižnici prisluhnili šolski knjižničarki Ivanki Škerlj, ki nam je predstavila zanimivosti iz Lainščkovega življenja ter ustvarjanja. Učenci so si ogledali razstavo Lainščkovih pesniških zbirk, romanov in slikanic, zatem pa še pesmi, ki so jih kot svoje najljubše izbrali učitelji in učiteljice naše šole.  

Sledili sta delavnici ustvarjanja pesmi. Delavnico za šestošolce je vodila učiteljica Metka Colja Petelin. Učenci in učenke so ustvarjali likovno pesem ter navdušili s svojo izvirnostjo. Nastale so pesmi v obliki češnje, zvezd, obeska jing, rok, hišice … Na delavnici za devetošolce pa je učiteljica Sara Remžgar učencem predstavila koncept ''found poetry'' oziroma t. i. najdeno poezijo. Z rezanjem besedila iz časopisov in revij ter z brisanjem ali počrnitvijo besedila na straneh starih knjig so ustvarili povsem nove avtorske pesmi. Ob tem so jih spremljale tudi skladbe slovenskih izvajalcev, za katere je besedila napisal Feri Lainšček. 

Po uspešnem ustvarjanju smo si privoščili slastno pico, s svojim obiskom pa nas je presenetila tudi učiteljica Marjetka Zavrtanik, ki je za nas spekla kolačke in nam podarila poslikane kamne, na katerih so podobe zvezdnatega neba, lune in knjige. Prav vsi smo se njenih umetnin razveselili. 

Večer smo zaključili z dinamičnima igrama, ki ju je pripravil učitelj Miha Hlede. Devetošolci so se odpravili po Lainščkovi enigmatični poti. Po njej so iskali ovojnice z namigi, ki so jih vodile po različnih prostorih šole. V vsaki ovojnici so našli tudi črke, iz katerih so na koncu sestavili naslov zadnjega Lainščkovega romana Kurji pastir. Šestošolci so v ovojnicah, do katerih so prišli s pravilno rešenimi ugankami, zbrali 26 črk, iz katerih so morali sestaviti čim več besed, povezanih z dogodkom. Sestavili so besede noč, branje, knjiga in pesnik. 

Noč branja je presegla naša pričakovanja. Učenci in učenke so se izkazali s svojo domišljijo in ustvarjalnostjo, vidno so uživali v pripravljenih delavnicah in ob druženju z vrstniki. Že sedaj se veselimo, kaj vse bomo ustvarili prihodnje leto, in se prav vsakemu posebej zahvaljujemo, da je dopolnil čaroben petkov večer.  

Fotografije

Ostali šolski utripi

17.06.2022
KNJIŽNICA, POŠ KOJSKO
31.05.2022
KNJIŽNICA, OŠ DOBROVO
24.05.2022
KNJIŽNICA, OŠ DOBROVO

Šola eTwining

Smo člani najbolj živahne izobraževalne skupnosti v Evropi.

Preberi več

Centralna šola
Osnovna šola Alojza Gradnika Dobrovo
Trg 25. maja 9
5212 Dobrovo
Vrtec Dobrovo
Trg 25. maja 9
5212 Dobrovo
fax: 05 398 80 03
Podružnična šola
Kojsko 69
5211 Kojsko
fax: 05 304 15 30