Intranet

Mednarodni dan pismenosti: priložnost za razmislek

09.09.2019
KNJIŽNICA

Sedmošolci so pri uri DKE razmišljali o PISMENOSTI. Izhodišče jim je bila poslanica ob mednarodnem dnevu pismenosti 2019 in knjiga Rosemary McCarney Vsak dan je Malalin dan.

Pismenost je nekaj neverjetnega. Povezuje ljudi povsod na svetu.

Pismenost mi pomeni znanje. Je del izobrazbe in življenja in to je najmočnejše orožje, ki spremeni svet.

Pismenost mi pomeni, da znam pisati, brati, računati, poslušati in razumeti. Pomeni mi povezanost z družino, s prijatelji in z drugimi. Pismenost mi pomeni tudi, da se počutim močno, svobodno, neodvisno.

Pomeni mi življenje, saj brez pismenosti se ne bi počutil močnega, ne bi dobil službe, prijateljev. Mislim, da bi lahko pomagali tistim, ki tega nimajo, tako da bi donirali sredstva za šolanje prek raznih organizacij, kot je Karitas.

Pismenost mi pomeni prijateljstvo, znanje. Pismenost mi predstavlja velik del življenja. Brez pismenosti bi bilo življenje težko. Zelo mi je žal za ljudi, ki niso pismeni, zato bi zanje zbirali denar.

Meni pismenost pomeni znanje. Omogoča mi prijateljstvo. Če ne bi znala pisati, brati, bi mi to pomenilo, kot da ne morem govoriti, se sporazumevati. Mislim, da je pismenost ena izmed najpomembnejših vrednot na svetu.

Pismenost mi pomeni pravico do izobrazbe in znanja. Pismenost mi odpre vrata v svet besed, znanja in zadovoljstva. Ker sem pismen, lahko samostojno berem.

Meni pomeni to, da znaš brati in pisati. Če ne bi znal pisati ali brati, se ne bi mogel sporazumevati, se pogovarjati, se igrati in pisati sporočila, SMS, pisma. Najhuje pa bi bilo to, da bi me vsi poniževali in se mi smejali.

Biti pismen pomeni znati brati in pisati. To je vrednota, s katero si lahko ustvarimo lepo življenje, družino ter pridobimo nova prijateljstva. Nekoč so bili le redki posamezniki pismeni, zato to vrednoto zelo cenim.

Pismenost je osnova vsemu. Izobrazba je najmočnejše orožje, ki lahko spremeni svet. Pismenost je celo tvoje življenje. Pismenost je izobrazba. Če ne bi bila pismena, ne bi imela neke osnove za življenje, ki jo potrebujem. Če ne bi bila pismena, tega ne bi mogla napisati. Skratka vesela sem, da sem PISMENA.

Vir izobrazbe. Pismenost je nekaj najbolj dragocenega v življenju. Pismenost je največji kapital, ki ga ima človek, saj je z njo zmožen razumeti vsa sporočila v življenju. V vseh državah sveta bi morali vsem otrokom omogočiti obiskovanje šole. Namesto za vojne, bi denar porabili za gradnjo šol, vrtcev in drugih izobraževalnih ustanov.

Pismenost zame pomeni začetek novega življenja, saj se zaradi pismenosti med seboj razumemo, pogovarjamo, učimo, pišemo, pojemo …

Pismenost mi pomeni znanje, moč, svobodo, varnost, pravico …

Izobrazba je najmočnejše orožje, ki lahko spremeni ves svet in življenje. Daje znanje in moč. Pismenost mi pomeni učiteljico življenja.

Brez pismenosti ne bi znal brati, pisati, uporabljati naprav in ne bi razumel veliko stvari, zato mislim, da bi vsi ljudje morali biti pismeni, saj si življenja brez zgoraj naštetih stvari ne znam predstavljati. Če bi vsi ljudje bili pismeni, bi bilo na svetu veliko manj izkoriščanja in bi bil svet veliko lepši.

Znanje je moč.

Ostali šolski utripi

26.05.2021
KNJIŽNICA, OŠ DOBROVO, POŠ KOJSKO
12.05.2021
KNJIŽNICA, OŠ DOBROVO
22.04.2021
KNJIŽNICA, OŠ DOBROVO
01.02.2021
KNJIŽNICA, OŠ DOBROVO, POŠ KOJSKO

Napovednik dogodkov

Šola eTwining

Smo člani najbolj živahne izobraževalne skupnosti v Evropi.

Preberi več

Centralna šola
Osnovna šola Alojza Gradnika Dobrovo
Trg 25. maja 9
5212 Dobrovo
Vrtec Dobrovo
Trg 25. maja 9
5212 Dobrovo
fax: 05 398 80 03
Podružnična šola
Kojsko 69
5211 Kojsko
fax: 05 304 15 30