Intranet

Mednarodna izmenjava v okviru projekta Erasmus+

18.09.2023

1. in 2. dan

Včeraj smo zgodaj popoldne prispeli v Varšavo, kjer so nas na letališču toplo sprejele družine gostiteljice. Dan je vsak preživel po svoje, danes pa smo se že zjutraj zbrali na šoli, ki se nahaja v centru mesta , na obronkih Saških vrtov. Po  glasbeni uverturi in nagovoru mentorice smo se udeležili ledolomilcev in raznih delavnic na šoli in njeni okolici. "Pouk" smo zaključili v mladinskem centru, kjer smo začeli z ustvarjanjem scenarija za film, ki ga bomo posneli do konca tedna.
Popoldne nas bodo starši peljali na nevidno predstavo, ampak to bo že zgodba za jutri. Pozdrav iz Varšave!
Ekipa Erasmusa+

3. dan

Lenobno dopoldne v Bobrovi dolini, uro in pol vožnje stran iz Varšave. Stopili smo v spokojni ritem naših pradedkov in prababic, kjer smo na turistični kmetiji spoznavali, kako je življenje potekalo nekoč. Dela je bilo veliko več, vendar zgleda, kakor da je čas takrat mineval počasneje. Skok v preteklost smo podoživeli z vožnjo z vozom, peko kruha in klobas nad taborniškim ognjem. Popoldne pa smo imeli turistični avtobus "skoči gor- dol" samo za nas. 

4. dan

Cześć! Kaj imajo skupnega čebelarstvo, robotika in naravne barve? V našem primeru delavnico na temo čebel. Zjutraj so nam namreč urbani čebelarji predstavili, kako v mestu proizvajajo med kar na strehah varšavskih stolpnic. Poleg številnih zanimivosti, ki smo jih slišali, smo tudi sami poiskusili akacijev, ajdov, ribezov in čokoladni med ter izdelali preproste sveče iz čebeljega voska. Sledile so delavnice, kjer smo raziskovali in izdelalovali plakate na temo čebel.  Z posebnimi VR očali smo se potopili v svet čebel znotraj panja; naučili smo se tudi preprostega kodiranja, ko smo majhne robotke usmerjali k ključnim informacijam naših predstavitev. Delavnico smo zaključili z risanjem čebel z naravnimi barvami.
Po kosilu je sledil skok v čokoladnico, od tam pa spet v filmski studio, kjer smo se naučili, kako  kakovostno posneti intervju. Potem pa ... kamera, zvok, akcija! Hop na ulice za naš prvi dokumentarni film!

5. dan

Danes smo bili pri pouku s tretješolci. Namen delavnice je bilo spremljanje formativnega pouka. Skupaj smo izdelali smutije po našem okusu, pred tem pa smo ugotavljali, katere so prednosti konzumiranja tovrstne hrane. Po zgodnjem kosilu smo jo mahnili v narodno knjižico, ki je odličen primer zelenega urbanizma - stavba je prežeta z zelenjem, pohodna streha pa je park v malem! Veduta s knjižnice nam je na toplem septembrskem soncu ponujala razgled na reko Vislo in Kopernikov center, ki je bil naš glavni cilj današnjega dne. Naša učiteljica fizike bi tukaj zagotovo uživala! Mi vsekakor smo. Tri ure, kolikor je trajal obisk, so minile kot bi mignil!
Dan smo zaključili z razgledom na mesto s terase palače kulture in znanosti. Lep dan je bil. 

6. dan 

Prednost življenja miljonskega mesta? Zagotovo to, da nudi bogate obšolskke delavnice, do katerih se lahko odpravimo peš ali pa z mestnim avtobusom. In ravno to smo naredili danes. Dopoldne smo odkorakali do snemalnega studia, kjer smo se učili montaže in urejanja posnetkov, popoldne pa smo se z mestnim avtobusom odpeljali do grajskega poslopja kralja Jana III. Tam smo se prelevili v baročne kuharje. Pod vodstvom čisto pravih kuharskih šefov je izpod naših rok nastala okusna baročna juha in slivova sladica. Z veseljem smo čisto vse zmazali.
Naša izmenjava se je z današnjim dnem zaključila. Dobili smo še potrdila o sodelovanju, potem pa smo jo mahnili še na zadnji potep po večernem mestu.
Varšava, pogrešali te bomo!

Fotografije

Šolski utrip

22.09.2023
KNJIŽNICA, OŠ DOBROVO
20.09.2023
POŠ KOJSKO
20.09.2023
KNJIŽNICA, OŠ DOBROVO
14.09.2023
OŠ DOBROVO
13.09.2023
OŠ DOBROVO
11.09.2023
KNJIŽNICA, POŠ KOJSKO

Šolska TV

15/07/2023

Šola eTwining

Smo člani najbolj živahne izobraževalne skupnosti v Evropi.

Preberi več

Centralna šola
Osnovna šola Alojza Gradnika Dobrovo
Trg 25. maja 9
5212 Dobrovo
Vrtec Dobrovo
Trg 25. maja 9
5212 Dobrovo
fax: 05 398 80 03
Podružnična šola
Kojsko 69
5211 Kojsko
fax: 05 304 15 30