V sredo, 22. novembra, so učenci 7. a razreda, ki so v letošnjem letu izbrali predmet Sodobna priprava hrane, navdušili učence 6. razreda. Povabili so jih na briško kosilo. V jedilnici so bili ob lepo pogrnjenih mizah in ob pripovedi mladih kuharjev postreženi z jedmi iz briške preteklosti.
V gospodinjski učilnici so sedmošolci skupaj z mentorico in ob pomoči učenke 9. razreda, Ešli Peršolja, pripravili ješprenj s klobaso in porom ter potici podobno jed, imenovano "šfojada". Obe jedi sta veljali za "boljši". Ješprenj se v taki obliki ni užival vsakodnevo, le bolj poredko, na kakšno nedeljo ali praznik. Tudi šfojada ni bila preprosta jed. Samo bolj vešče briške gospodinje so jo znale pripraviti, saj je bila priprava listnatega testa, v katerega so zavili nadev iz suhega sadja in naribanih jabolk, zahtevna in zamudna.
V času priprave nas je obiskala gospa Anka Peljhan, vodja projekta "Kuhna pa to", v katerega smo že vrsto let vključeni. Projekt podpira in vzpodbuja ohranjanje tradicionalnih jedi. Navdušena je bila nad delom mladih kuharjev in okusom jedi - zelo jih je pohvalila.
Navdušeni so bili tudi učitelji spremljevalci in ravnatelj, ki je sedmošolcem osebno čestital. V prihodnje si želimo še veliko takšnih dogodkov, ki nas združujejo, razveseljujejo in hkrati poučujejo.






















