Teden slovenske hrane

V tednu od 11. do 17. novembra smo obeležili Teden slovenske hrane, ki spodbuja odkrivanje bogate tradicije slovenskih jedi in ključne prednosti lokalno pridelane hrane. Ena izmed pomembnih aktivnosti tedna je Tradicionalni slovenski zajtrk, ki smo hga obeležili v petek. Letošnji projekt je izpostavil pet sestavin tradicionalnega slovenskega zajtrka, in sicer kruh, maslo, mleko, jabolka in med.

 

V vrtcu v Biljani smo v sklopu projekta medgeneracijskega sodelovanja v vrtec povabili naše none in nonote. Z njihovo pomočjo smo sami pridelali večino  sestavin slovenskega zajtrka. V ponedeljek sta nas obiskala nona Nevenka in nono Valter in s seboj prinesla zanimiv pripomoček. Pokazala sta nam kako z njim olupita jabolka in jih narežeta na krhlje ter jih tako pripravita za sušenje. Jabolk ne bi bilo brez čebel, prav tako pa ne medu. Čebelar Danilo Podvršček, ki smo ga obiskali na n jegovem domu, nam je povedal veliko zanimivih stvari o čebelah in nam pokazal kaj vse uporablja pri svojem delu. Pogostil nas je s sladkimi medenimi lizikami in nam podaril med, s katerim smo se sledkali na tradicionalnem zajtrku. V sredo in četrtek sta nam  nona Bogdana in nono Joško prikazala postopek izdelave masla v pinji. Poskusili smo tudi pinjenec in domači jogurt.

Ob pomoči none Marije in Jožice pa smo si spekli kruh. Tako smo si pripravili vse potrebno za tradicionalni slovenski zajtrk in ob njem zelo uživali. 

 

 

 

 

Galerija fotografij

Teden slovenske hrane
Teden slovenske hrane
Teden slovenske hrane
Teden slovenske hrane
Teden slovenske hrane