Intranet

Šolski vrt je zaživel z novo podobo

07.06.2021

Zamisel za ureditev neizkoriščenega prostora ob jedilnici šole je zrasla že ob koncu šolskega leta 2019/2020. Septembra 2020 smo povabili k sodelovanju krajinsko arhitektko Aniko Ozebek, zaposleno na Komunali Nova Gorica, ki je izrisala postavitev zeliščnega skalnjaka, visokih gred, sivko v terasah, sadnega drevja ter učilnico na prostem. 23. marca 2021 smo s simbolično otvoritvijo projekta ter kratko prireditvijo zasadili »oljko miru”. Na ta način smo obeležili mednarodni UNESCO dan miru ter opomnili na naravno dediščino Goriških brd. Kasneje so naš vrt polepšale še češnja, marelica in kaki. Naš šolski vrt je vključen tudi v mednarodni projekt Erasmus+.

Na naravoslovnem dnevu, 3. junija 2021, so devetošolci naše šole, ki že ves čas sodelujejo pri projektu, najprej prisluhnili predavanju o zeliščih ter urejanju zelenjavnega vrta nato pa so uredili skalnjak z zelišči, visoke grede z zelenjavo ter cvetjem, na terasast teren pa posadili sivko. Tako naš vrt počasi dobiva podobo, ki smo si jo v lanskem šolskem letu zamislili. 

V prihodnje nas čaka še postavitev mizic in klopic za učilnico na prostem, kompostnika ter umetniških izdelkov učencev, ki bodo naš vrt estetsko dopolnili. Želimo si, da bi septembra naš vrt ter učilnica na prostem že dobila polno podobo za učenje v prijetnem okolju. Šolska kuhinja ter pouk gospodinjstva pa uporabna zelišča in zelenjavo za pripravo še okusnejših jedi. 

Projektu so se s svojimi prispevki prijazno odzvali: 

Komunala Nova Gorica 

Društvo olkarjev Brda  

Združenje sadjarjev Brda 

Čebelarsko društvo Kanal Brda

Mizarstvo Jan Obljubek s.p. 

Strojna mehanizacija Matic Simčič s.p. 

Harij Transport in mehanizacija d.o.o. 

Enomarket Kojsko d.o.o. 

Cvetličarna Nataša in Vrtnarija v Medani s.p. 

Agrarija Dobrovo 

Gospa Barbara Kocina in gospa Mirjam Hojak 

Fotografije

Napovednik dogodkov

Šola eTwining

Smo člani najbolj živahne izobraževalne skupnosti v Evropi.

Preberi več

Centralna šola
Osnovna šola Alojza Gradnika Dobrovo
Trg 25. maja 9
5212 Dobrovo
Vrtec Dobrovo
Trg 25. maja 9
5212 Dobrovo
fax: 05 398 80 03
Podružnična šola
Kojsko 69
5211 Kojsko
fax: 05 304 15 30