Intranet

10. december: MEDNARODNI DAN ČLOVEKOVIH PRAVIC

10.12.2021
KNJIŽNICA

Vsak človek na svetu se rodi z enakimi pravicami, ne glede na njegovo nacionalnost, spol, etično pripadnost, politično prepričanje, raso, vero, jezik…

Sedmošolci smo se pri predmetu DKE skupaj s knjižničarko odločili sodelovati v nacionalnem Unesco projektu MOJE PRAVICE. Najprej smo se seznanili s Konvencijo o otrokovih pravicah. Sledile so delavnice, kjer je imel vsak izmed nas možnost izražanja lastnih razmišljanj ter argumentov v zvezi z naštetimi pravicami. V skupinah smo nato likovno ustvarjali. Izdelali smo novoletne voščilnice, katerih motiv so bile prav človekove pravice. V voščilnice smo zapisali želje in spodbudne misli. Naše voščilnice bodo razstavljene na razstavi na OŠ v Celju. Za konec smo se potrudili in pripravili tudi kratko razstavo v avli šole.

 

Na UNESCO mednarodni dan človekovih pravic so se učenci, ki obiskujejo dodatni pouk TJA in UNESCO klub pridružili mednarodni kampanji, ki jo vsako leto organizira Amnesty International. Vsako leto ljudje z vsega sveta pišejo za izbrane ljudi, ki so jim dolgotrajno kršene ali odvzete človekove pravice zaradi njihovega pravičnega boja v dobro skupnosti. Ustvarjanje podpore je potekalo preko pisanja apelov in/ali solidarnostnih pisem. Naši učenci so se s pisanjem apelov pridružili podpornikom žrtev, ki zahtevajo od odgovornih ljudi na pomembnih položajih, da se takoj ustavi kršenje njihovih pravic. Obenem pa so nekateri oblikovali tudi sporočila solidarnosti in jim s tem pokazali, da niso sami, da so še ljudje, ki jim stojijo ob strani. Po delavnici je nastala tudi razstava, ki si jo lahko ogledate v šolskih prostorih. 

Fotografije

Ostali šolski utripi

22.05.2022
KNJIŽNICA, OŠ DOBROVO
11.05.2022
KNJIŽNICA, OŠ DOBROVO, POŠ KOJSKO, VRTEC
25.04.2022
KNJIŽNICA, OŠ DOBROVO
21.03.2022
KNJIŽNICA, OŠ DOBROVO, POŠ KOJSKO

Šola eTwining

Smo člani najbolj živahne izobraževalne skupnosti v Evropi.

Preberi več

Centralna šola
Osnovna šola Alojza Gradnika Dobrovo
Trg 25. maja 9
5212 Dobrovo
Vrtec Dobrovo
Trg 25. maja 9
5212 Dobrovo
fax: 05 398 80 03
Podružnična šola
Kojsko 69
5211 Kojsko
fax: 05 304 15 30